print
Uudised

Mida teha raamatutega?

 

Eesti Arhiiv Ühendriikides (EAÜ) poole pöördutakse tihti küsimusega, mida teha raamatutega? Üleliigsed raamatud ilmuvad alati välja kolimise ajal või vanaema pööningut kraamides. Teadupärast on eestlased säästlik rahvas ja eriti just kirjasõna niisama prügikasti visata oleks suur patt.

EAÜ kogub peamiselt arhiivilisi materjale väliseesti organisatsioonide kohta ja ka tegusamate eraisikute kollektsioone. Selleks võivad olla mitmed dokumendid – kirjavahetus, originaalkäsikirjad, aukirjad, diplomid jne. Samuti huvipakkuvad museaalid nagu maalid, skulptuurid, medalid, ordenid, heliplaadid, filmid, videod, käsitööesemed ja rahvariided. Kuigi meil on uurimusraamatukogu, tasuks enne Arhiivi tulekut võtta kontakti arhivaariga ja edastada pakutavate raamatute nimekiri, et vältida ilma-asjata kastide edasi tagasi tassimist või kalleid postikulusid.  Kohe kindlasti ei saa me vastu võtta inglisekeelset või eesti keelde tõlgitud muude maade  ilukirjandust ja muud sarnast, millel pole Eestiga mingit tegemist.

EAÜ on teinud raamatute Eestisse saatmise aktsioone, ent kuna see on väga kulukas ettevõtmine (saatekulud on circa $4000 dollarit) ja me oleme ise ainult heatahtlikest annetustest eksisteeriv organisatsioon, ei ole selline tegevus praegu võimalik.

Kui aga leiate oma panipaikadest eestikeelset Eesti autorite loomingut, siis on lisaks EAÜ-le teisi USA asutusi, mis sellistest raamatutest huvitatud võivad olla. Autorile teadaolevad on need:

Immigration History Research Center; University of Minneapolis, Minnesota

Hoover Institute ja Stanford University; California

New York Public Library; New York, NY

Kent State University; Kent, Ohio

University of Wisconsin; Madison, Wisconsin

University of Washington; Seattle, Washington

Yale; New Haven, Connecticut

Indiana University; Bloomington, Indiana

VEMU; Toronto, Canada

Nende organisatsioonide täpsed kontaktandmed on kergesti leitavad internetis.  Kõigi teemat puudutavate küsimustega pöörduge aga julgesti EAÜ poole, kas meili teel aadressil archivist@eaus.org või helistades numbril 732-363-6523

 

Ave Maria Blithe,

EAÜ arhivaar